Kontroling

Poslovna godina je zavrsena, utvrdili ste poslovni rezultat, podnijeli ste finansijske izvjestaje Poreskoj upravi.

Azurno i tacno Racunovodstvo je u ovom segmentu jako bitno jer nam pruza neophodne podatke o poslovanju i ispunjava obavezu propisanu zakonom, ali se ipak radi o istorijskim podacima, o necemu sto je vec proslo i na sto ne mozemo uticati.

Medjutim, da li znate koji su cinioci poslovanja koji su doveli do poslovnog rezultata? Da li analizirate spoljasnje i unutrasnje cinioce koji su uticali na rezultat? Da li planirate ciljeve poslovanja za naredne periode? Da li pratite i analizirate odstupanja od zacrtanih ciljeva? Da li preduzimate korektivne mjere na osnovu tih analiza?

Ako je odgovor da, moze se reci da ste na neki nacin implementirali Kontroling u vase preduzece i da se odgovorno odnosite prema vasem poslovanju.

Preduzeca koja posluju na osnovu osjecaja i ciji je jedini cilj ostvariti dobit na kraju godine, a nemaju spremne odgovore na izazove i ucestale promjene u poslovnom okruzenju, vrlo brzo se suoce sa problemima u poslovanju.

Situacija u Crnoj Gori,  gdje je ogroman broj preduzeca na crnoj listi poreskih obveznika i gdje je reprogram poreskih obaveza udarna vijest , gdje se broj blokiranih preduzeca povecava iz godine u godinu (mart 2015 -11297, mart 2016 -15007, mart 2017-15562), na neki nacin govori o tome da Kontroling kao upravljacka funkcija savremenog preduzeca nije zazivjela u dovoljnoj mjeri.

Kontroling nije potreba samo velikih i srednjih preduzeca. Mala preduzeca, kojih je sve vise iz godine u godinu, u samom startu nailaze na bezbroj prepreka tzv. biznis barijera (trziste, kadar, poreska politika,regulativa…). Sama cinjenjica da je od ukupnog broja novoosnovanih malih preduzeca u posljednje tri godine, na kraju 2015-te godine bilo 400 blokiranih, a 2016. taj broj je za 75 % veci (oko 700 ), govori o potrebi uvodjenja funkcije Kontrolinga u mala preduzeca.

Sto je to Kontroling i kako uz pomoc Kontrolinga poboljsati  i obezbijeditii odrzivost poslovanja, na jednostavan nacin objasnjava tekst preuzet u cijelosti sa sajta Mojafirma.rs (autor Biljana Lazarevic).

https://www.mojafirma.rs/baza-znanja/kontroling-stvarna-potreba-malog-preduzeca-ili-pracenje-trendova/?utm_source=wysija&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter+Weekly

Controlling word cloud, business concept

Zanima vas uvodjenje Kontroling funkcija u vase preduzece?  Kontaktirajte nas i zakazite informativni razgovor.

Skorašnji blogovi

Leave a Comment